Comenius EduMedia díj

A SEN iDoctum Games elnevezésű, Sajátos Nevelési Igényű gyermekeknek készített, részképesség fejlesztő szoftverünk Comenius EduMedia díjat nyert. A Balázs-Diák Kft. képviseletében, Balázs Virág vehette át a díjat Berlinben, ünnepélyes keretek között. Elismerés számunkra, hogy a Pető András Főiskolával szoros együttműködésben fejlesztett és tesztelt, immáron több nyelven is elérhető szoftverünket mostmár európai szinten is díjazták, méghozzá egyből egy ilyen rangos címmel.
 

          


Köszönjük!
 

Fedezze fel a csillagrendszert testközelből!

Vegye fel a VR szemüveget és hagyja, hogy lenyűgözze a virtuális valóság! A képernyő forgása követi a fej mozgását, 360 fokos élményt biztosítva. A technika fejlődésének köszönhetően ezt a számítógép által generált virtuális valóságot nagyon nehéz megkülönböztetni a valóságtól.
Az alkalmazás kezelése rendkívül egyszerű, a középpontos kurzor iránytásával könnyen kijelölhetők a menüpontok, a kiválasztani kívánt a bolygók.

Az iDoctum Csillagrendszerünk VR, interaktív oktatási VR szoftver testközelből mutatja be a naprendszert, bolygóit és holdjait. Segítségével a felhasználó megtudhat érdekes tényeket a minket körülvevő térről, bolygónk múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Ajánlott általános iskolai és középiskolai használatra is. A tudás elmélyítését kvíz kérdések teszik könnyebbé. Maradandó élményt nyújt a virtuális valóságban való kalandozás lehetősége.

Szükséges kiegészítők:

  • Samsung Gear VR / Google Cardboard / egyéb VR szemüveg
  • giroszkóppal ellátott, Android rendszerű okostelefon vagy okoseszköz (Android verzió: 5.0-tól)

 

ELŐRENDELHETŐ
virtuális valóság 3D karton szemüveggel is!
taneszkoz.hu

 

Esély magazinműsor 2017.05.06-i adás

Az Esély stábja megörökítette, amint április elején a Pető András Főiskola Gyakorló Általános Iskolájában tartottunk szakmai előadással egybekötött bemutatót. A gyerekek tesztelték a szemvezérléssel is elérhető SNI iDoctum szoftvereket és programozták Edbot-ot, a humanoid robotot. Az adásban mindez megtekinthető 10 perc 20 másodperctől, az alábbi linken: 

MÉDIAKLIKK

 

 

 

 

 

 

 

 

A XX. PC-Kismester Országos Verseny döntősei programozták Edbot-ot

Pénteken a Gyöngyösi úti Számítástechnikai Általános Iskolában jártunk, ahol a XX. PC-Kismester Országos Verseny döntője került megrendezésre. Gratulálunk a diákoknak, akik bejutottak! Örömmel tartottunk Nektek és tanáraitoknak robotika bemutatót. Nem csak a versenyen teljesítettetek jól, hanem ügyesen programoztátok Edbot-ot is, a humanoid robotot!


 

 

 

SNI-s gyerekek programozták Edbot-ot, a humanoid robotot

Az idei Digitális Témahéten több iskolába is ellátogattunk, hogy újdonságként bemutassuk Edbot-ot, a programozható humanoid robotot. Kiemelve ezzel az informatika oktatás és programozás fontosságát, valamint az élményalapú oktatás ezen lehetőségét. Korábbi cikkünkben megtalálható egy részletes beszámoló, amit ezúton is köszönünk Juhász Anitának!A pénteki zárónapon a Pető András Főiskola Gyakorló Általános Iskolájában tartottunk szakmai előadással egybekötött bemutatót. A gyerekek kipróbálhatták a szemvezérléssel is elérhető SNI iDoctum szoftvereket, valamint programozhatták Edbot-ot, a humanoid robotot. Szívmelengető érzés volt mosolyt csalni az arcukra!

KÉPGALÉRIA

 

 

Robot vs. robot. Ki lőtt több gólt?

A Digitális Témahét alkalmából megrendezett esemény

Digitális Témahét a ma már nélkülözhetetlen informatikai készségek fejlesztéséről szól, amely során iskolák, partnercégek és egyéni oktatók rendeznek fiatalok számára érdekes, de mégis oktatói jellegű programokat. Mivel a blog célja elsősorban a tanulás élvezetessé tétele, számomra nagyon szimpatikus a Témahét szellemisége. A programokról bővebben a linkre kattintva lehet tájékozódni, míg a blogon az általam meglátogatott eseménykről lehet majd olvasni.

Robotok. Robotok? Bármiről is legyen szó, a robotok jelenléte már eleve izgalmassá tud tenni bármit. Ebben az esetben a Balázs-Diák Kft. szervezésében megrendezésre kerülő eseményről van szó, ahol az EdBot nevű robot által vált izgalmassá a programozás. Eleve az EdBot edukációs céllal jött létre, amely során a gyerekek elsőkézből kaphatnak visszacsatolást arról, miként funkcionált a programjuk, hiszen kezdőként néha nehezen lehet átlátni, valójában melyik parancs éppen miért felelős.

Az EdBotot viszont pont erre a célra fejlesztették ki. Több nyelven  ért, mint például a Scratch, JavaScript, Python, de akár a C++-t is ismeri, ezért a készítők bátran ajánlják nem csupán általános- és középiskolásoknak, de a felsőoktatásban résztvevőknek is. A mosolygós robot bluetooth-on keresztül csatlakozik a szervergéphez, és azok, akik jogosultsággal rendelkeznek, könnyen irányíthatják őt a saját számítógépükről. 

A gyerekek egy gyors bevezető után fordultak a számítógépekhez, majd a Scratch programozói nyelv alapján adtak utasításokat a robotnak. Volt itt minden: üdvözlések, integetések, néhány felülés, táncmozdulatok, teljes edzéstervet írtak, de akadt olyan kreatív is, aki elgáncsoltatta a robotot, mintha valóban eltört volna a bokája.

A moderátor közben arra kérte a gyerekeket, hogy minél több mindent próbáljanak ki, írjanak nyugodtan hosszabb, bonyolultabb parancsokat is, akik erre egymást túlkiabálva akarták megmutatni, mire is képesek. Az esemény második felében már nem babra ment a játék, hiszen meghirdetésre került a lányok vs. fiúk közötti focimeccs. A két csapat erre nagyjából negyed óra felkészülést kapott, majd mind a fiúk közül, mind pedig a lányok közül kiválaszottak két-két embert. Az egyikük irányította a robotot, a másik pedig nézte a pályát. 

A két csapat ezt követően nagy lelkesedéssel vetette bele magát a mérkőzésbe, s én két szurkolás közben azon gondolkodtam, hogy ez mennyire király dolog. Ezzel a kis robottal a gyerekek nem csak programozni tanulhatnak meg, hanem a logika alapvető szabályait sajátíthatják el, ráadásul a kreativitás is jelentős szerepet játszik. A focimeccsre felkészülve a diákoknak olyan mozdulatsorokat kellett parancsba adniuk a robotnak, mint például a futás, rúgás egyik lábbal, rúgás másik lábbal, vetődés egyik és másik irányba, védekezés, elesésből való felállás. 

Játszottak, szórakoztak, versenyeztek és tanultak egyszerre. Ennél jobb módja szerintem nincsen a tanulásnak, ráadásul mindezt a 21. század jelentős vívmánya segítségével tették. A robotika manapság aktívan jelen van az életünkben, mégha nem is veszünk róla tudomást.

A vérremenő focimeccs után néhányukat megkérdeztem az eseményről, és úgy tűnt, nagyon élvezték azt. Úgy vélik, a robotok igazán lefelhetnének helyettük töriből, de amúgy olyan dolgokra használnák, amelyek elősegítik az emberek munkáját. 

Azt kell mondjam, több ehhez hasonló esemény kellene. El kell felejteni azt a károgást, hogy a gyerekek manapság nem szeretnek tanulni, mert ez egyszerűen nem igaz. A régi, begyöpösödött, semmire nem jó rendszerben érzik rosszul magukat, de ha képbe kerül néhány robot... 

A cikk végére pedig beszúrnék egy videót a mosolygós robotról:

 

 


Forrás: Juhász Anita 
jegyzetlap.blog.hu